Dodela nagrade “Predvodnik/Predvodnica” za 2022. prof. dr Pavlu Petroviću


U četvrtak, 22. decembra održan je novogodišnji koktel za članove Udruženja “Fulbrajt i pijatelji”, kao i dodela nagrade “Predvodnik/Predvodnica” za 2022, čiji je ovogodišnji dobitnik prof. dr Pavle Petrović. Nagradu je u ime Udruženja uručio predsedik prof. dr Ivan Vujačić, a obrazloženje odluke o dodeli nagrade prof. dr Pavlu Petroviću je izložio predsednik komisije prof. dr Dejan Šoškić.

 

Obrazloženje Komisije za dodelu nagrade „Predvodnik/Predvodnica“ za 2022. godinu:

Profesor Petrović je tokom čitave svoje karijere težio akademskoj izvrsnosti u radu sa studentima, u istraživanjima ali i u društvenom angažovanju.

 

U poslednjih pet godina profesor Pavle Petrović je objavio značajne radove iz oblasti efektivnosti fiskalne politike, privrednog rasta i konvergencije, migracija i njihovih ekonomskih posledica, kao i o epizodi hiperinflacije u Srbiji iz ’90ih godina. Objavio je koautorsku monografsku studiju o privrednom rastu i konvergenciji sa posebnim osvrtom na Srbiju i bio je urednik specijalne monografije (zbornika radova) SANU „Avramović: hiperinflacija, stabilizacija i reforme“.

 

Kao predsednik Fiskalnog saveta doprineo je boljem razumevanju uloge javnih finansija kao i predlaganju unapređenja u domenu ekonomske politike u Srbiji. Pored redovnih godišnjih ocena budžeta, Fiskalni savet je pod njegovim rukovodstvom objavljivao i specifične analize: preporuke za povećanje javnih investicija, predlog mera za smanjivanje siromaštva i nejednakosti, unapređenje penzionog sistema, analiza i predlog mera tokom ekonomske krize izazvane pandemijom, odgovor na tekuću energetsku krizu. Izabran je za ličnost 2020. godine nedeljnika Vreme za doprinos unapređenja institucija u javnom interesu.

 

Istaknuto liderstvo profesora Petrovića na važnoj funkciji predsednika Fiskalnog saveta, učinili su da je on u velikoj meri ostvario pozitivan uticaj na društvo u celini uz vidljivo i prepoznatljivo liderstvo i ostvarenje pozitivnih promena u nauci i široj društvenoj zajednici. Njegova duga i impresivna karijera, upornost u izvrsnosti i višegodišnja doslednost i pozitivan društveni uticaj prepoznati su u javnosti naše zemlje ali i od strane relevantnih međunarodnih institucija. Profesor Petrović rukovodi Fiskalnim savetom na način da je ta institucija postala primer za ugled zemljama u regionu, ali i šire u Evropi.

 

Komisija za dodelu nagrade sa zadovoljstvom donosi odluku da je Pavle Petrović ovogodišnji dobitnik Godišnje nagrade za profesionalnu izvrsnost „Predvodnik /Predvodnica“ Udruženja „Fulbrajt i prijatelji“.