Dodeljena nagrada “Predvodnica 2017” Dušici Popadić, osnivačici i direktorki Incest trauma centra


Udruženje Fulbrajtovih stipendista Srbije dodelilo je nagradu za profesionalnu izvrsnost – PREDVODNICA 2017 Dušici Popadić, osnivačici i direktorki Incest trauma centra Beograd, za njen doprinos pozitivnim društvenim promenama postignut tokom 2016. godine, u oblasti pružanja podrške deci žrtvama seksualnog nasilja i osobama koje su preživele seksualno nasilje u detinjstvu, kao i za rad na prevenciji nasilja nad decom kroz obrazovne programe. Nagradu je uručio amabasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, gospodin Kajl Skat.

“Njena priča je veoma inspirišuća i nadam se da će ova nagrada podići svest ljudi o seksualnom nasilju”, rekao je Skat.

Profesorka Fakulteta političkih nauka Snježana Milivojević, koja je bila predsednica žirija za dodelu nagrade Predvodnik, rekla je da je Dušica Popadić pokazala predvodništvo u izuzetno kompleksnoj oblasti društvenog delovanja i da njen rad “na fundamentalan način doprinosi ostvarivanju prava deteta kroz konkretna zalaganja i akcije”.

“Njen rad duboko zadire u osnovne društvene vrednosti, uključujući prevazilaženje patrijarhalnih društvenih obrazaca. Kandidatkinja je direktno uticala na olakšavanje teškog položaja žrtava seksualnog nasilja i osobama koje su preživele seksualno nasilje u detinjstvu, čime je doprinela ostvarivanju univerzalnih vrednosti pravde, humanizma, solidarnosti i poštovanja ljudskog dostojanstva”, navela je Milivojevićeva.

Ona je dodala da svako od 24 nominovana kandidata ima “bravuroznu karijeru”, ali da su se osim Dušice Popadić izdvojila još tri imena. To su Aleksandra Mirič, za doprinos razvoju nauke u oblasti arhitekture i konzervacije, Elena Vasić Petrović za doprinos pozitivnim društvenim promenama u oblasti zaštite nepokretnih kulturnih dobara i Nikola Božić za doprinos pozitivnim društvenim promenama radom na povećanju mobilnosti mladih istraživača iz regiona.

“Ova nagrada predstavlja veliku čast i privilegiju, ali i priznanje za rad Incest trauma centra na polju i prevencije i zaštite dece od seksualnog nasilja u Srbiji. Nije jednostavno raditi u oblasti seksualnog nasilja, a kako priznanje znači poverenje u nečiji rad, ova nagrada predstavlja veliko ohrabrenje”, istakla je Dušica Popadić.

Udruženje Fulbrajtovih stipendista Srbije ustanovilo je 2016. godine nagradu za profesionalnu izvrsnost Predvodnik/Predvodnica u cilju afirmacije izvrsnosti u razvoju nauke i istraživanja, unapređenja struke ili profesije, kao i promocije pozitivnih društvenih promena.

Nagrada je prošle godine dodeljena timu “Miksalište” (Ivanu Laliću, Mariji Laganin i Tajani Zadravec) za njihov doprinos pozitivnim društvenim promenama koje su postigli tokom izbegličke krize.

Više fotografija sa događaja možete videti klikom na ovaj link.

*deo teksta preuzet sa beta.rs