Dodeljena nagrada ”Predvodnik/Predvodnica 2016.”


Udruženje Fulbrajtovih stipendista Srbije saopštilo je da je nagradu za profesionalnu izvrsnost “Predvodnik/Predvodnica” za 2016. dodelilo Ivanu Laliću, Mariji Laganin i Tajani Zadravec za njihov doprinos pozitivnim društvenim promenama koje su postigli tokom izbegličke krize prošle godine.

Dobitnicima je nagradu uručio ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat, a svečana dodala je održana u rezidenciji njegove ekselencije. img_0611

Laureati su dobili nagradu kao grupa pojedinki i pojedinaca koji dele zasluge za rad tima “Miksalište – multikulturalni centar za izbeglice i lokalnu zajednicu”.

U obrazloženju dodele nagrade Komisija je istakla da su laureati pokazali nesvakidašnje predvodništvo u jeku izbegličke krize, kao i da je njihova aktivnost u “Miksalištu” široko motivisala društvo i podstakla masovnu mobilizaciju gradjanki i gradjana na pružanju pomoći. img_0599

Komisija smatra da napori tima “Miksalište” dugoročno pomažu razvoj društva kroz promociju pozitivnih vrednosti liderstva, lične inicijative, volonterizma, kao i altruizma u doprinosu lokalnoj zajednici i društvu.

“Pravovremenom i ostvarljivom akcijom laureati su direktno uticali na olakšanje teškog položaja izbeglica i migranata koji su prolazili kroz Srbiju. U širem globalnom smislu, laureati su doprineli ostvarivanju univerzalnih vrednosti pravde, humanizma, solidarnosti, poštovanja ljudskog dostojanstva i bratstva medju ljudima”, navela img_0583je Komisija.

Nagradu “Predvodnik/Predvodnica” Udruženje Fulbrajtovih stipendista Srbije ustanovilo je u cilju afirmacije izvrsnosti u razvoju nauke i istraživanja, unapredjenja struke ili profesije, kao i promocije pozitivnih društvenih promena.

Osnovna merila za dodelu nagrade su iskazano liderstvo, altruizam, pozitivan uticaj dostignuća na društvo u celini, aktuelnost i ostvarljivost promene u profesiji ili društvu, novina i originalnost dostignuća za nauku i istraživanje, kao i u kolikoj meri dostignuće motiviše druge na delovanje i stvaralaštvo.

kropKomisija za dodelu nagrade, koja je radila u sastavu rektor Univerziteta u Novom Sadu Dušan Nikolić, profesorka na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Snježana Milivojević, počasna konzulka Slovačke u Srbiji Stela Jovanović, istraživač u Evropskoj istraživačkoj akademiji Beograd i pomoćnica atašea za kulturu u ambasadi SAD Tijana Hrkalović, odlučivala je izmedju 12 prijava.

Pored pobedničke prijave, posebno su izdvojene i prijave Hajrije Mujović-Zornić i Nikole Tomića, kao kandidata koji su bili u užem krugu za dobijanje ove nagrade.

Udruženje Fulbrajtovih stipendista planira da nastavi započet rad u oblasti prepoznavanja izvrsnosti, te očekujemo novi konkurs za nagradu ”Predvodnik/Predvodnica 2017” već početkom sledeće godine.

 

*deo teksta preuzet sa beta.rs