Poseta američkog ,,Fulbrajt udruženja” Srbiji


U periodu od 7. do 19. maja, grupa pripadnica i pripadnika ,,Fulbrajt udruženja” iz SAD boravila je u poseti Srbiji. Tokom 12 dana obišli su mnoge spomenike i znamenitosti naše države, a u najvećoj meri bili su smešteni u mestu Rogljevo, u blizini Negotina, poznatom po vinima i bogatom lokanom nasleđu i kulturnoj baštini. x

U zemlji su bili povodom rada na aktivnosti pod nazivom Regional Restauration Camp  a u okviru višegodišnjeg projekta Cultural Heritage Without BordersNakon što su prethodne godine posetili Albaniju, ovaj put su svoj doprinos realizovali u kampu u Rogljevu. Veoma bogati program posete su krunisali jednodnevnim druženjem sa članovima Udruženja Fulbrajtovih x2stipendista Srbije.

Na početku dana, gradonačelnik Beograda, kao alumnus Ron Brown programa, Siniša Mali primio je Fulbrajt stipendiste iz SAD. Gradonačelnik je sa gostima iz Amerike razmenio iskustva o studiranju u stranoj zemlji kao i o utiscima koje su stipendisti poneli iz Srbije. Nakon toga, naši gosti su imali priliku da na Ekonomskom fakultetu, sa dr Bojanom Zečevićem, takođe alumnistom Fulbrajt programa, kao i dr Dejanom Molnarom, porazgovaraju o programima zaštite kulturne baštine u kontestu turizma i lokalnog ekonomskog razvoja.

Dan je nastavljen razgovorom sa članom Upravnog odbora Udruženja Fulbrajtovih stipendista Srbije i profesorom na Fakultetu organizacionih nauka dr Borisom Delibašićem. Nakon toga, gostima iz ,,Fulbrajt udruženja” upriličen je koktel u Atlantskom savetu Srbije, u društvu predstavnika UFSS i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, tokom kojeg su stipendisti udruženja iz Srbije i SAD razgovarali o svojim iskustvima i utiscima koje im je donela stipendija. Time je poseta završena, uz dogovore o nastavku saradnje i intenziviranju komunikacije.

x