FLEX program


Podrškom donošenju zakonskog rešenja senatori Bil Bredli (Bill Bradley) i njegov kolega senator Džim Lič (Jim Leach) 1992. godine omogućili su nastajanje FLEX programa. Kongres Sjedinjenih Američkih Država podržao je stvaranje budžeta kojim bi se omogućilo uspostavljanje veza SAD sa, u početku, narodima zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, a kasnije i drugim državama.

FLEX program u potpunosti plaća Vlada SAD, a administrira ga Kancelarija za obrazovanje i kulturu Stejt departmenta. Pažljivo odabrani učenici koji su prošli proces takmičenja dobijaju od FLEX programa stipendiju da provedu jednu godinu u SAD sa američkom volonterskom porodicom pohađajući američku srednju školu. Cilj stipendije je da unapredi razumevanje SAD i drugih država u svetu. Hiljade građana i srednjih škola pomaže sprovođenje FLEX programa tako što kod sebe uzimaju strane učenike i pružaju im podršku i obrazovanje bez ikakve novčane naknade.

U proteklih 27 godina postojanja programa stipendiju je dobilo više od 28,000 srednjoškolaca. Tokom školske 2020-21. godine 977 učenika će provesti jednu školsku godinu u SAD kao učesnici FLEX-a.

Učenici sa hendikepom mogu učestvovati na programu po istim kriterijumima. Svake godine u SAD na program ode oko 20 učenika sa hendikepom.

 

Više možete pročitati na: http://ac-see.org/new/flexbrochure/