Ron Brown program


Ovaj program počeo je da se realizuje 1994. godine, a sadašnje ime nosi od 1996. godine po tragično preminulom američkom sekretaru za trgovinu Ronu Braunu, koji je dosledno sprovodio koncept ekonomske diplomatije. Program je finansiran na osnovu Akta podrške Istocno-evropskoj demokratiji (SEED) kroz Biro za obrazovanje i kulturne poslove Stejt Departmenta SAD-a. Gradjani Srbije i Crne gore koriste stipendiju od 1997. godine. Do sada je preko 30 stipendista iz Srbije i preko 10 iz Crne Gore uspešno završilo program, dok se osmoro iz Srbije i četvoro iz Crne gore trenutno nalazi na usavršavanju u SAD. Učesnici programa dolaze iz Albanije, Bosne i hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Rumunije Srbije, Slovenije, Estonije i Litvanije. U prošlosti korisnici programa su bili iz Madjarske, Poljske i Slovačke.
Program Ron Braun stipendije, ciji je cilj podrška uspešnoj tranziciji u bivšim komunističkim državama centralne i jugoistočne Evrope, obezbedjuje potpuno pokrivanje troškova dvogodišnjih programa na magistarskom nivou (ne računajuci pravo, čiji program traje godinu dana). Oblasti studija koje program podržava su:

• Administracija u obrazovanju(M.A.)
• Biznis administracija(M.B.A.)
• Ekonomija(M.A)
• Javna administracija/Javna politika(M.P.A./M.P.P.)
• Novinarstvo/Komunikacije(M.A)
• Politika zaštite životne sredine i upravljanje(M.A.)
• Pravo(L.L.M.)

Program je intenzivan i podrazumeva slanje stipendista u vodeće institucije koje na najbolji način odgovaraju njihovim akademskim potrebama i kvalifikacijama. Program pruža mogućnost za sticanje praktičnog iskustva u oblasti studija tokom tromesečne letnje prakse. Kombinacija obrazovanja i praktičnog iskustva omogućava stipendistima da se istaknu i uvedu promene na poslu, u zajednici i društvu svojih zemalja. Primeri organizacija u kojima su studenti imali praksu su: CNN, Center for Strategic and International Studies, Congressional Research Service, Environmental Protection Agency, MMF, Kennan Institute, UN, i Svetska banka.
Nakon povratka iz SAD, stipendisti iz Srbije zauzeli su veoma značajne položaje kako u državnim, tako i u privatnim i nevladinim institucijama i organizacijama, kao na primer, Ministarstvo za privredu i privatizaciju, Ministarstvo finansija i ekonomije, OEBS, Svetska banka, Beogradski centar za ljudska prava, itd.

Više o programu videti na http://www.belgrade.usembassy.gov/pa/rbrown.html