Nagradu ,,Predvodnik/Predvodnica 2016” dobio tim iza inicijative ,,Miksalište”


IVAN LALIĆ, MARIJA LAGANIN I TAJANA ZADRAVEC DOBITNICI FULBRAJTOVE NAGRADE „PREDVODNIK/PREDVODNICA 2016“

Laureati su predvodili inicijativu „Miksalište – multikulturalni centar za izbeglice i lokalnu zajednicu“,čime su doprineli pozitivnim društvenim promenama tokom izbegličke krize 2015. godine

Beograd, 13. septembar 2016.–Udruženje Fulbrajtovih stipendista Srbijedodeljuje nagradu „Predvodnik/Predvodnica“ za 2016. godinu Ivanu Laliću, Mariji Laganin i TajaniZadravec, kao grupi pojedinki i pojedinaca koji dele zasluge za rad tima „Miksalište – multikulturalni centar za izbeglice i lokalnu zajednicu“, za njihov doprinos pozitivnim društvenim promenama koje su postigli tokom izbegličke krize 2015. godine. Laureatima će nagradu uručiti Kajl Skot, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, na svečanosti koja će večeras biti održana u njegovoj rezidenciji.

Komisija za dodelu nagrade, koja je radila u sastavu prof. dr Dušan Nikolić, rektor Univerziteta u Novom Sadu (predsednik Komisije), prof. dr Snježana Milivojević, profesorka na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, Stela Jovanović, samostalna stručna saradnica na poslovima strateškog planiranja u kabinetu gradonačelnika Niša i počasna konzulka Slovačke u Republici Srbiji, mr Marko Vujačić, istraživač u Evropskoj istraživačkoj akademiji Beograd, i Tijana Hrkalović, pomoćnica atašea za kulturu u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, odlučivala je između dvanaest pristiglih prijava.

U obrazloženju dodele nagrade, Komisija je istakla da su laureati pokazali nesvakidašnje predvodništvo u jeku izbegličke krize: njihova aktivnost u timu „Miksalište“ široko je motivisala društvo i podstakla masovnu mobilizaciju građanki i građana na pružanju pomoći. Komisija smatra da napori tima „Miksalište“ dugoročno pomažu razvoj društva kroz promociju pozitivnih vrednosti liderstva, lične inicijative, volonterizma, kao i altruizma u doprinosu lokalnoj zajednici i društvu. Pravovremenom i ostvarljivom akcijom laureati su direktno uticali na olakšanje teškog položaja izbeglica i migranata koji su prolazili kroz Srbiju. U širem globalnom smislu, laureati su doprineli ostvarivanju univerzalnih vrednosti pravde, humanizma, solidarnosti, poštovanja ljudskog dostojanstva i bratstva među ljudima.

„Zadovoljstvo nam je što su ljudi koji stoje iza inicijative „Miksalište“ ovogodišnji „Predvodnici“ i raduje nas značajan broj veoma ozbiljnih i kvalitetnih prijava, što svedoči o tome da u Srbiji postoji prostor za bolje prepoznavanje izuzetnih među nama. Kroz rad Udruženja želimo da doprinesemo promociji pozitivnih društvenih vrednosti – izvrsnosti u nauci, istraživanju, profesionalnim dostignućima, ali i vrednostima volonterizma i uzvraćanja zajednici i društvu u celini“, istakla je Tanja Popovicki, predsednica Upravnog odbora Udruženja Fulbrajtovih stipendista Srbije.

Nagradu „Predvodnik/Predvodnica“ za profesionalnu izvrsnost Udruženje Fulbrajtovih stipendista Srbije ustanovilo je u cilju afirmacije izvrsnosti u razvoju nauke i istraživanja, unapređenja struke ili profesije, kao i promocije pozitivnih društvenih promena.Osnovna merila za dodelu nagrade su iskazano liderstvo, altruizam, pozitivan uticaj dostignuća na društvo u celini, aktuelnost i ostvarljivost promene u profesiji ili društvu, novina i originalnost dostignuća za nauku i istraživanje, kao i u kolikoj meri dostignuće motiviše druge na delovanje i stvaralaštvo.