Intervju sa Kristom Madžoras, rediteljkom iz Pitsburga i stipendistkinjom ,,Fulbright” programa


Krista Madžoras je diplomirala na Univerzitetu u Bostonu, Fakultetu za komunikacije 2010. godine i ove godine će biti u Srbiji, kao deo ,,mtvU Fulbright” programa stipendiranja. Ima veliko iskustvo u svetu filma, koje je sticala radivši na programima za PBS (Public Broadcasting Service), ,,VICE Media” i ,,True Life” dokumentarni serijal. Pitali smo je zašto je baš odabrala Srbiju i čime će se baviti dok je u Beogradu. 

Kako si saznala za ,,Fulbrajt” program? 

  • Najpre od mog profesora na fakultetu. Jednom prilikom nam je prikazivao film ,,Living with Slim”, koji se bavi decom zaraženom HIV-om. Bilo je jako potresno i želela sam da saznam na koji način filmovi mogu da utiču na menjanje svesti o relevantnim temama. Kasnije sam se zainteresovala za ,,mtvU Fulbrajt” stipendiju, te sam upoznala jednog filmskog autora koji je imao sjajno iskustvo u Mongoliji. To je učvrstilo moju odluku da odem negde i upoznam drugu kulturu.

cm

Da li je Srbija bila tvoj prvi izbor? 

  • Bila sam u Beogradu pre dve godine i potpuno se zaljubila u grad. Muzika me je fascinirala, bila je veoma drugačija i specifična. Mislim da je nepravedno zapostavljena, a vaša scena može, u nekim žanrovima, da parira bilo kojoj evropskoj prestonici. Tada sam znala da ću se baviti beogradskom andergraund scenom elektronske i dens muzike. Podnela sam predlog istraživanja i prošao je.

Kako ti je do sada u Beogradu? 

  • Do sada su svi bili veoma ljubazni, divno se provodim. Trenutno mi je omiljeni deo grada Kalemegdan, ima fantastičan pogled i mnogo istorije koju želim da naučim. Neki moji poznanici su osećali dozu straha od nepoznatog kada sam im rekla gde idem, imajući veoma loše asocijacije na ovaj grad i ovu zemlju. Volela bih da vidim i druge delove Srbije, a jedna od stvari na koju želim da utičem je upravo to pojednostavljeno viđenje ovog podneblja u mojoj sredini, ljudi nisu svesni koliko se interesantnih kulturnih i umetničkih procesa odvija ovde.

Koji su tvoji budući profesionalni planovi? Imaš li neke uzore iz svoje oblasti?

  • Poslednjih pet godina se bavim dokumentarnim filmovima i želim da iskoristim svoje vreme ovde kako bi napravila film o andergraund sceni beogradske dens muzike.  Želim da prikažem kako se kroz muziku može videti menjajne jedne kulture i sve tendencije koje su u taj proces uključenje. Kontatirala sam Milu Turajlić i Tamaru Drakulić, domaće autorke i nadam se da će mi pomoći dok sam ovde. Jedna od mojih omiljenih rediteljki je Ondi Timoner, poznata po svom filmu ,,Dig!” iz 2004. godine, koji svima preporučujem.