JFDP program


The Junior Faculty Development program(JFDP) je program Biroa za Prosvetne i Kulturne odnose Stejt Departmenta. JFDP je non-degree, program za profesionalno usavršavanje mladih koje im omogućava da steknu nova znanja i implementiraju razvojne reforme u svojim državama, savladaju tehnike i veštine predavanja kroz prakticna iskustva iz sistema obrazovanja SADa, prošire znanja i iskustva u svojim oblastima i unaprede kontakte izmedu svoje zemlje i institucija u kojima su se usavršavali.

Pokrenut 1994. godine, program se razvio širom Evrozije i Jugoistočne Evrope. Misija programa je da unapredi mogućnosti visokoškolskih sistema Evroazije i Jugoistočne Evrope i poveća dostupnost akademskim resursima i novim obrazovnim perspektivama, i promoviše razvoj rastuće mreže intelektualaca ovih zemalja i SAD-a.

Program JFDP preko Biroa za Kulturnu i Prosvetnu saradnju ostvaruje kontakte sa ranim organizacijama, institucijama, istraživačkim centrima i ostalim privatnim i javnim institucijama. U suštini JFDP počiva na saradnji sa svojim sadašnjim i bivšim stipendistima.

Stejt Department finansira ceo projekat od njegovog osnivanja 1994. godine. Sve je to deo široke misije SAD koja se tiče unapredjenja razumevanja SAD-a i ostatka sveta.